Kuleczki a'la Rafaello

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Budyniowo - bakaliowe kuleczki, wyglądające jak Rafaello.

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu b:
    1 szklanka śmietanki 12%
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1 lekko zaokrąglona łyżka mąki pszennej
    4 czubate łyżki mielonych migdałów
    4 czubate łyżki wiórków kokosowych
    garść rodzynek

    składnik podstawowy dodatkowy:
    70 g biszkoptów

    składniki robocze:
    1 łyżeczka cukru

Kuleczki a'la rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki rozprowadzamy w 1/3 szklanki śmietanki. Pozostałą śmietankę zagotowujemy z dodatkiem cukru i wlewamy śmietankę z mąkami. Zagotowujemy, cały czas mieszając, i gotujemy ok. 2 minut. Zestawiamy z ognia, przykrywamy folią spożywczą tak, aby przylegała do powierzchni budyniu i odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Biszkopty mielimy i dodajemy do budyniu wraz z mielonymi migdałami. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Z masy formujemy nieduże kuleczki, do środka wkładając po 3 rodzynki. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i układamy w małych papilotkach. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy schłodzone.

Porady

Deser jest mało słodki. Jeśli wolimy słodsze desery, możemy zwiększyć ilość cukru dodanego do śmietanki.

Komentarze

Podobne przepisy