Kuleczki ziemniaczane z serem

4.5 (204 ocen)

Smażone kuleczki ziemniaczane z dodatkiem żółtego sera i czosnku.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
    2 ząbki czosnku
    100 g tartego żółtego sera
    2 łyżki masła
    3 jajka
    ½ szklanki mąki
    1 szklanka drobnej bułki tartej
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (204 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Kuleczki ziemniaczane z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kuleczki ziemniaczane z serem 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, ubijamy na puree. Dodajemy ser tarty na małych oczkach, masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbijamy jedno jajko. Dobrze mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
    Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki, obtaczamy je najpierw w mące, w rozkłóconych jajkach i w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju do zarumienienia. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować