Smażone kuleczki ziemniaczane z dodatkiem żółtego sera i czosnku.
Składniki:
4 duże ziemniaki
2 ząbki czosnku
100 g tartego żółtego sera
2 łyżki masła
3 jajka
½ szklanki mąki
1 szklanka drobnej bułki tartej
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do głębokiego smażenia
Kuleczki ziemniaczane z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, ubijamy na puree. Dodajemy ser tarty na małych oczkach, masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbijamy jedno jajko. Dobrze mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki, obtaczamy je najpierw w mące, w rozkłóconych jajkach i w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju do zarumienienia. Gotowe.
Komentarze