Kuleczki są idealne dla dzieci, które nie lubią szpinaku,bo jego smak nie dominuje.
Składniki:
● 25 dag szpinaku
● 20 dag startego żółtego sera
● 25 dag sera ricotta
● po łyżeczce posiekanej natki i bazylii
● 4 łyżki mąki
● łyżeczka gałki muszkatołowej
● masło do okraszenia
● sól
● pieprz
Kuleczki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ricottę osączamy z zalewy.
Rozdrabniamy i wkładamy do
miski. Szpinak płuczemy
i blanszujemy. Starannie osączamy
i miksujemy. Wkładamy
do ricotty. Dodajemy pozostałe
składniki i 2 łyżki mąki.
Mieszamy.
2.Z masy formujemy kuleczki
i obtaczamy w mące. Wkładamy
do osolonego wrzątku
i gotujemy 5 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane roztopionym
masłem
Komentarze