"Kule mocy"

4.5 (198 ocen)

  • 60 min

Kule mocy to zasłyszana nazwa na kurczaka w cieście kokosowym, podawanego z ostrymi warzywami po chińsku i ryżem wraz z surówką. Domowa, trochę zdrowsza wersja popularnego dania serwowanego w barach chińskich.

  • 60 min

Składniki:

  • Na kurczaka:
    średnia pierś z kurczaka
    3/4 szklanki mleka
    2 jajka
    5 łyżek wiórków kokosowych
    1 szklanka mąki
    łyżka proszku do pieczenia
    łyżka cukru
    łyżeczka soli
    pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

    Na ryż z warzywami:
    torebka ryżu
    paczka mrożonych warzyw chińskich
    2 łyżki oleju rzepakowego
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    pół łyżeczki zielonej pasty curry
    pół szklanki wody
    4 łyżki sosu sojowego
    pół łyżeczki imbiru
    szczypta pieprzu
    pół łyżeczki papryki słodkiej
    szczypta papryki chilli

    Na surówkę:
    pół małej główki białej kapusty
    jedna średnia marchewka
    mała cebula
    2/3 szklanki jogurtu greckiego
    1/3 szklanki mleka
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki octu jabłkowego
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól i pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    400 ml oleju rzepakowego do smażenia

Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

"kule mocy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na spore kawałki i obgotować w wodzie przez 5 minut. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, tak, aby nie było grudek. Ciasto ma konsystencję bardzo gęstej śmietany.
  • 3. Ugotować ryż wg zaleceń na opakowaniu.
  • 4. Przygotować warzywa: na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju, odczekać chwilę i wrzucić warzywa. Poddusić je przez 3 minuty i dodać wodę, przyprawy (sos sojowy, paprykę, imbir, pastę curry, pieprz) oraz koncentrat pomidorowy. Dusić na małym ogniu przez 10 minut, po czym dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać.
  • 5. Przygotować surówkę: kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki sosu dokładnie połączyć i dodać do warzyw. Wymieszać.
  • 6. Rozgrzać olej do smażenia kurczaka. Wystudzone kawałki mięsa obtaczać w cieście i wrzucać na rozgrzany, głęboki olej. Smażyć partiami do zezłocenia z każdej strony, a po usmażeniu odsączać z tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Porady

Zielona pasta curry nie jest konieczna - jeśli nie mamy jej pod ręką możemy dodać więcej papryki lub pieprzu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować