Kulajda czeska zupa grzybowa

4.5 (164 ocen)

Sezon grzybowy już w pełni dlatego polecam pyszną zupę grzybową.

Składniki:


  • 3 łyżki masła
    około półtora litra rosołu lub bulionu warzywnego
    3 ziemniaki
    sól morska
    mielony kminek
    cebula
    300 - 500 g świeżych grzybów leśnych
    mielony kolorowy pieprz
    szklanka kwaśnej wiejskiej śmietany
    łyżka octu u mnie z białego wina
    szczypta cukru
    świeże zioła (koperek, szczypiorek, pietruszka, seler naciowy)
    opcjonalnie 4 jajka lub 4 kromki ulubionego pieczywa
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kulajda czeska zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i grzyby. Solimy i pieprzymy do smaku. Do grzybów dolewamy letni rosół/bulion dodajemy pokrojone ziemniaki sól i kminek. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 30 minut. Do zupy dolewamy śmietanę. Doprawiamy octem, cukrem i ziołami. Rozlewamy na talerze podajemy z jajkiem w koszulce, jajkiem ugotowanym na półmiękko lub po prostu ze świeżym pieczywem. Wersję dodatków pozostawiam do wyboru wedle własnego smaku i gustu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować