Kula serowo-kukurydziana do krakersów

0 (0 ocen)

Kula serowa z krakersami to pomysł amerykański, gdzie są bardzo popularne takie właśnie przekąski z sera w różnych kształtach, podawane z krakersami czy paluszkami. Kula serowa wykonana jest z różnych gatunków sera z dodatkiem orzechów. Masa serowa jest dipem, który nabiera się krakersami jak łyżką.

Składniki:

  • • 250 g serka śmietankowego, np. Turek
    • 250 g ricotty
    • 100 g sera gorgonzola
    • 100 g sera żółtego
    • 150 g orzechów włoskich
    • 3 łyżki płatków migdałowych
    • 2 łyżki jogurtu greckiego
    • sól, pieprz do smaku
    • 3 garści płatków kukurydzianych zwykłych
    • krakersy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Kula serowo-kukurydziana do krakersów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ser żółty zetrzeć na tarce, a gorgonzolę rozgnieść widelcem.
    • Połączyć wszystkie sery razem z jogurtem.
    • Wymieszać z pokrojonymi orzechami i płatkami migdałowymi.
    • Doprawić solą i pieprzem.
    • Masę serową włożyć do miseczki wyłożonej folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin.
    • Następnie kulę wyłożyć na półmisek i powciskać pokruszone płatki kukurydziane formując np. dynię.
    • Kulę serową obłożyć krakersami.

Porady

Możnaa użyć dowolnych ulubionych serów, zachowując podział na miękkie i twarde,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować