Kukurydziany chleb bez mąki

0 (0 ocen)

Ekspresowy chlebek bez dodatku mąki, za to z dużą ilością otrębów, obficie obsypany sezamem. Pięknie pachnie podczas pieczenia. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    4 łyżek otrębów pszennych
    5 łyżek otrębów żytnich
    4 łyżki płatków owsianych
    6 łyżek otrębów owsianych
    7 g suchych drożdży
    3 jajka
    150 g jogurtu naturalnego
    125 ml letniego mleka
    3 łyżki skrobi kukurydzianej

    Dodatkowo:
    sezam do posypania chlebka

Kukurydziany chleb bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-084gc2l 1. Wszystkie składniki dobrze wymieszać ze sobą, a następnie za pomocą miksera wyrobić na jednolite, elastyczne ciasto. Przełożyć je do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 60-90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie chlebek spryskać wodą i posypać sezamem. Piec w 200st.C około 30-35 minut do zarumienienia. Upieczony wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy