kukurydziane pancakes

4.5 (165 ocen)

  • 20 min

Czyli coś dla miłośników placuszków i wielbicieli mąki kukurydzianej i ...żółtego koloru :))

  • 20 min

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)
    0,5 szklanki mąki kukurydzianej
    0,5 łyżeczki sody
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    310 maślanki naturalnej (może też być kefir)
    1 łyżka oleju
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 jajo
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki Naleśniki

Kukurydziane pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki przesiać ze sobą.
    W drugiej misce roztrzepać jajko z cukrem, cukrem waniliowym i olejem, wlać maślankę, całość wymieszać, połączyć z suchymi składnikami.

    Dobrze rozgrzać patelnię i wylewać porcję ciasta o śr. ok. 5 cm. Smażyć z obydwu stron na złoto. Podawać z ulubionymi dżemami, konfiturą lub sosem owocowym lub czekoladowym ( u mnie konfitura wiśniowa i kandyzowane wiśnie).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kukurydziana Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować