Kukurydziaki z szaszłykiem .

0 (0 ocen)

Lubię dania proste , a jednocześnie zdrowe.

Składniki:

  • Placki:
    1 szklanka kaszy kukurydzianej
    3 jajka
    10 dag żółtego sera
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 cebula
    ząbek czosnku
    tymianek
    sól
    Szaszłyk:
    30 dag wątróbki
    5 łyżek mleka
    1 łyżka mąki
    1 cebula
    łyżka masła
    sól, pieprz

Kukurydziaki z szaszłykiem . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółty ser pokroić na plasterki.
    Kaszę kukurydzianą przepłukać na sitku pod bieżącą wodą i rozgotować
    w osolonej wodzie na gęstą masę, ostudzić.
    Do wystudzonej kasy wbić jajka, dodać obie mąki , rozgnieciony czosnek i startą cebulę , doprawić solą i pieprzem. Masa powinna być dość gęsta.
  • 2. Na rozgrzany olej nakładać łyżką placuszki, smażyć na złoty kolor z obu stron. Po upieczeniu na każdym położyć plasterek sera, posypać tymiankiem
    i przykryć pokrywką ,aż ser się roztopi.
  • 3. Wątróbkę pokroić na kawałki, oprószyć pieprzem i mąką.
    Cebulę pokroić na piórka i zeszklić.
    Wątróbkę smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
    Pod koniec smażenia oprószyć solą.
    Wątróbkę i cebulę nakładać na patyczki do szaszłyków.
    Podawać z plackami.

Porady

Najlepsza jest wątróbka cielęca.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy