Ciasto kukułka

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.

Ma wspaniały i niepowtarzalny smak. Bardzo dobrze się nada aby podać je na uroczystościach rodzinnych, bo jest eleganckie w przekroju i na pewno będzie smakowało.

  • 2 godz.

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm
    Składniki:
    na biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    2 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    na krem kukułkowy:
    500 ml śmietanki kremówki
    200 g cukierków kukułek
    2 łyżki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
    1/2 szklanki mleka
    na warstwę czekoladową:
    200 g czekolady deserowej
    100 g czekolady mlecznej
    250 g biszkoptów
    4 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 szklanka wrzątku
    4 kieliszki wódki
    dodatkowo:
    100 g mlecznej czekolady
    3 łyżki mleka
    3 łyżki wiórków białej czekolady
    1/2 szklanki posłodzonej kawy
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Ciasto kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno i nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać mieszankę z mąką i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem i piec około 40 minut w 180*C. Po wystudzeniu (najlepiej upiec dzień wcześniej) przekroić na dwa blaty.
    Dolny blat nasączyć połową wystudzonej kawy.
  • 2. Warstwa czekoladowa: Biszkopty połamać. Kawę zaparzyć wrzątkiem i trochę przestudzić. Czekolady połamać i umieścić w misce, zalać gorącą ale nie wrzącą kawą i rozpuścić. Dodać biszkopty i wódkę, odstawić na chwilę aby ciastka wpiły masę czekoladową.
  • 3. Krem kukułkowy: Mleko zagotować, wrzucić cukierki i odstawić na chwilę. Następnie zmiksować za pomocą blendera lub końcówki do kruszenia lodu. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać zmiksowane cukierki i żelatynę. Krem podzielić na połowę.
  • 4. Składanie ciasta:
    Na dolny biszkopt wyłożyć połowę kremu kukułkowego i rozsmarować. Na to delikatnie wyłożyć masę z biszkoptami i pozostały krem. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć go pozostałą kawą. Czekoladę połamać, wlać do niej mleko i rozpuścić nad parą. Polać ciasto i posypać wiórkami z białej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

4.49 (170 ocen)

Ciasto kukułka

To może cię zainteresować