Kukułówka - likier mleczny na bazie cukierków

4.5 (184 ocen)

  • 25 min

Likier z kukułek świetnie sprawdza się jako dodatek do lodów, deserów czy kawy. Sam w sobie tez jest przepyszny i banalnie prosty w wykonaniu, a każdy wielbiciel słodkich trunków będzie nim zachwycony.

  • 25 min

Składniki:

  • 1/2 kilograma cukierków kukułek
    350 ml mleka
    1/2 litra wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Nalewki Likiery

Kukułówka - likier mleczny na bazie cukierków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aby przygotować idealny według mnie likier zwany kukułówką należy wrzucić pokruszone kukułki do garnka, zalać mlekiem i na bardzo wolnym ogniu podgrzewać całość do rozpuszczenia. Podgrzewać i wyłączać (tak kilka razy) pilnując aby kukułki nie przywarły do dna i nie zagotowały się.
  • 2. Po rozpuszczeniu kukułek dolewamy wódkę, dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek. W lodówce likier może stać dość długo i się nie psuje.

Porady

Po jakimś czasie cukierki mogą się scukrzyć lub zebrać w szyjce butelki. Aby tego uniknąć co jakieś kilka dni należy potrząsnąć butelką. :))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować