Kujawska zupa klopsowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wstawiamy wywar warzywny.Włoszczyznę kroimy w kostkę,dodajemy liście laurowe i ziele ang. Gdy włoszczyzna zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
2.Mięso mielimy maszynką ,dodajemy jajka i kaszkę manną ( zapobiega rozpadaniu się klopsów ),przyprawiamy solą,pieprzem i majerankiem.Formujemy klopsy mokrymi rękoma.
3.Gdy ziemniaki są miękkie ,wrzucamy stopniowo klopsy .Chwilę od wypłynięcia ,zdejmujemy z ognia .Zaprawiamy zupę śmietanką ,dodajemy ocet i cukier wedle uznania .Wrzucamy pietruszkę .Kto lubi zupy zaciągane zaklepką z mąki -może to zrobić po wrzuceniu klopsów.
Porady
Polecam używać tylko i wyłącznie mięsa mielonego własnoręcznie w domu.
Komentarze