Mam 24 lata, studiuję filologię włoską. Jestem początkującą gospodynią. Bardzo lubię gotować, a tę potrawę nauczyła mnie robić mama. Kućmok to jedno z moich ulubionych dań.
Składniki:
1 kg chudych żeberek
ok. 1,5 kg ziemniaków
2 jajka
2 cebule
2 łyżki mąki
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
mielona ostra papryka lub pieprz cayenne
1.Żeberka myjemy, osuszamy, przyprawiamy pieprzem i papryką. Cebule kroimy w cienkie plasterki. Żeberka z cebulą dusimy do miękkości.
2.Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy jajka, mąkę, łyżeczkę soli, szczyptę ostrej papryki i 2 płaskie łyżeczki pieprzu. Dokładnie
mieszamy.
3.Uduszone żeberka z cebulą układamy na blasze 25x25 cm i zalewamy masą ziemniaczaną. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 °C. Kućmok
pieczemy ok. 1,5 godziny.
Komentarze