Przepyszny jabłecznik prosto z Chile. Okazuje się, że jabłka i rum to doskonała kombinacja.
35 min
Składniki:
Składniki na farsz:
650 gramów jabłek (czyli około 6 średnich sztuk)
75 gramów cukru
100 ml kremówki
Składniki na ciasto:
300 gramów mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia (sporo, ale nie czuć go w cieście)
1/4 łyżeczki soli
150 gramów miękkiej margaryny Palma
225 gramów cukru
3 jajka
5 łyżek rumu (użyłam ciemnego. sprawdza się najlepiej w kuchni ze względu na wyrazisty smak)
5 łyżek wody
Kuchen borracho - chilijski jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
2.Natłuść i posyp bułką tartą bądź kaszą manną tortownicę.
3.Wykonanie farszu:
1. Podziel każde jabłko na 8 części. Obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój na cienkie plastry.
2. Do miski wlej śmietanę. Dodaj do niej cukier i jabłka. Wymieszaj.
4.Ucieraj margarynę z cukrem, aż zmieni konsystencję na puszystą i będzie koloru kremowego.
5.Rozbij jajka. Roztrzep je i stopniowo dodawaj do margaryny. Mikser powinien być ustawiony na jak najmniejsze obroty.
6.Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Podziel suche składniki na 4 porcje.
7.Wmieszaj suche składniki w margarnową masę - rób to stopniowo - po jednej części na raz. Wraz z 3 porcją suchych składników wlej do ciasta rum i wodę. Delikatnie wymieszaj ostatnią porcję mąki.
8.Podziel ciasto na 3 części, a farsz jabłkowy na dwie.
9.Rozsmaruj w tortownicy pierwszą porcję ciasta. Ułóż na niej jedną porcję jabłek. Na jabłka ułóż 2 część ciasta. Na nią znów jabłka, a na nie resztę ciasta.
10.Piecz około półtorej godziny. Najlepiej zrobić próbę patyczkową.
Komentarze