Kuchen borracho - chilijski jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 35 min

Przepyszny jabłecznik prosto z Chile. Okazuje się, że jabłka i rum to doskonała kombinacja.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na farsz:


    650 gramów jabłek (czyli około 6 średnich sztuk)
    75 gramów cukru
    100 ml kremówki

    Składniki na ciasto:


    300 gramów mąki
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia (sporo, ale nie czuć go w cieście)
    1/4 łyżeczki soli
    150 gramów miękkiej margaryny Palma
    225 gramów cukru
    3 jajka
    5 łyżek rumu (użyłam ciemnego. sprawdza się najlepiej w kuchni ze względu na wyrazisty smak)
    5 łyżek wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kuchen borracho - chilijski jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
  • 2. Natłuść i posyp bułką tartą bądź kaszą manną tortownicę.
  • 3. Wykonanie farszu:

    1. Podziel każde jabłko na 8 części. Obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój na cienkie plastry.
    2. Do miski wlej śmietanę. Dodaj do niej cukier i jabłka. Wymieszaj.
  • 4. Ucieraj margarynę z cukrem, aż zmieni konsystencję na puszystą i będzie koloru kremowego.
  • 5. Rozbij jajka. Roztrzep je i stopniowo dodawaj do margaryny. Mikser powinien być ustawiony na jak najmniejsze obroty.
  • 6. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Podziel suche składniki na 4 porcje.
  • 7. Wmieszaj suche składniki w margarnową masę - rób to stopniowo - po jednej części na raz. Wraz z 3 porcją suchych składników wlej do ciasta rum i wodę. Delikatnie wymieszaj ostatnią porcję mąki.
  • 8. Podziel ciasto na 3 części, a farsz jabłkowy na dwie.
  • 9. Rozsmaruj w tortownicy pierwszą porcję ciasta. Ułóż na niej jedną porcję jabłek. Na jabłka ułóż 2 część ciasta. Na nią znów jabłka, a na nie resztę ciasta.
  • 10. Piecz około półtorej godziny. Najlepiej zrobić próbę patyczkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować