Dawniej rzadko spędzałam czas w kuchni, a teraz mogłabym z niej nie wychodzić. Najbardziej lubię piec ciasta, a to kusi nie tylko wzrok ale i podniebienie.
Ciasto kubuś puchatek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić z cukrem i żółtkami, dodać proszek do pieczenia i olejek, zmiksować. Następnie porcjami dodawać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25x39cm.)Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min.
2.Masa pomarańczowa:
Budynie rozpuścić w 0,5 szkl. Kubusia, a pozostały sok zagotować. Dolać rozrobione budynie i je zagotować. Biszkopt rozkroić na 2 płaty i nasączyć.Gorącą masę pomarańczową wylać na pierwszy płat biszkoptu i pozostawić do wystygnięcia.
3.Masa śmietankowa:
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dolewając zimną żelatynę. Galaretki rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody. Na masie pomarańczowej ułożyć delicje, zalać masą śmietankową i przykryć drugim płatem ciasta. Wierzch zalać tężejącymi galaretkami.
Komentarze