Ciasto Kubusiowy brzoskwiniowiec

5 (164 ocen)

Słodki budyń na bazie soku "Kubuś" przełamany jest kwaskową pianką na bazie jogurtu naturalnego i galaretki. Całość wykończona brzoskwiniami i galaretką. Ciasto bardzo przepyszne, szybko znika z talerza.

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 25 x 35 cm

    Biszkopt:
    3 jaja
    5 łyżek mąki pszennej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli do ubicia piany

    poncz:
    1/2 szklanki zalewy z brzoskwiń

    masa kubusiowa:
    1 litr soku "Kubuś"
    3 łyżki cukru
    100 g margaryny
    3 budynie waniliowe z cukrem po 60 gram

    masa jogurtowa:
    700 gram jogurtu naturalnego
    2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

    ponadto:
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe


Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kubusiowy brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt.
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Nadal ubiajmy na najwyższych obrotach przez minutę, potem zmniejszamy obroty na mniejsze, dodajemy żółtka, miksujemy chwilę i dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Jak biszkopt wystygnie polewamy zalewą z brzoskwiń.

    Masa kubusiowa:
    0,5 litra soku zagotowujemy z margaryną i cukrem, w kolejnym 0,5 litrze rozprowadzamy budynie. Kiedy sok będzie się gotował, wlewamy mieszankę i gotujemy budyń aż zgęstnieje. Po ugotowaniu odrazu wylewamy go na biszkopt. Pozostawiamy ciasto do wystygnięcia.

    Masa jogurtowa:
    Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej i wlewamy do jogurtu naturalnego, następnie miksujemy do połączenia się składników. Masę studzimy, i wylewamy na masę kubusiową.
    Wkładamy do lodówki do zgęstnienia. Gdy masa ściągnie układamy brzoskwinie pokrojone w plasterki.

    Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,8 litra wrzątku, schładzamy i czekamy aż zacznie tężeć, wylewamy na brzoskwinie. Wyrównujemy powierzchnie. Wkładamy do lodówki na kilka godzin aż wszystko dobrze się schłodzi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować