Słodki budyń na bazie soku "Kubuś" przełamany jest kwaskową pianką na bazie jogurtu naturalnego i galaretki. Całość wykończona brzoskwiniami i galaretką. Ciasto bardzo przepyszne, szybko znika z talerza.
Ciasto kubusiowy brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Nadal ubiajmy na najwyższych obrotach przez minutę, potem zmniejszamy obroty na mniejsze, dodajemy żółtka, miksujemy chwilę i dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Jak biszkopt wystygnie polewamy zalewą z brzoskwiń.
Masa kubusiowa:
0,5 litra soku zagotowujemy z margaryną i cukrem, w kolejnym 0,5 litrze rozprowadzamy budynie. Kiedy sok będzie się gotował, wlewamy mieszankę i gotujemy budyń aż zgęstnieje. Po ugotowaniu odrazu wylewamy go na biszkopt. Pozostawiamy ciasto do wystygnięcia.
Masa jogurtowa:
Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej i wlewamy do jogurtu naturalnego, następnie miksujemy do połączenia się składników. Masę studzimy, i wylewamy na masę kubusiową.
Wkładamy do lodówki do zgęstnienia. Gdy masa ściągnie układamy brzoskwinie pokrojone w plasterki.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,8 litra wrzątku, schładzamy i czekamy aż zacznie tężeć, wylewamy na brzoskwinie. Wyrównujemy powierzchnie. Wkładamy do lodówki na kilka godzin aż wszystko dobrze się schłodzi.
Komentarze