Kubusiowiec

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Przepyszne ciasto Kubuś troszkę inaczej, po mojemu:)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto
    4 jajka
    3/4 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5łyżek oleju
    5łyżek wody
    Masa kubuś;
    1l. Soku kubuś
    3budynie śmietankowe(na 3/4l. Mleka)
    1galaretka pomarańczowa
    Piana:
    1śnieżka
    1galaretka agrestowa
    3/4szkl. mleka
    Dodatkowo:
    paczka biszkoptów
    2galaretki cytrynowe
    4banany
    2 nektarynki
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Sok

Kubusiowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kubuś 1. Biszkopt.
    Żółtka utrzeć z cukrem, ucierając dodać wodę i olej, chwilę ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do żółtek. Następnie z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem.wylac na błaszkę. Piec w tem. 170C - 25minut. Po upieczeniu na biszkopt układamy banany i nektarynki pokrojone w plasterki.
  • Kubuś 2. Masa kubusiowa.
    W 1,5szkl. Soku rozpuszczamy budynie. Pozostały sok gotujemy w garnku, gdy się zagotuje wlewamy budyniową mieszankę i ponownie gotujemy-cały czas mieszając. Gdy juz masa będzie gotowa wsypać galaretkę i wymieszać. Następnie masę wylać na biszkopt i ułożyć biszkopty na masie.
  • Kubuś 3. Piana. Bitą śmietanę ubić wg przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozpuszczamy w 1szkl. Wody i tężejącą wlewamy do bitej śmietany i ubijamy. Gotową pianę wylać na biszkopty. Na koniec układamy banany i nektarynki na pianię pokrojone w plasterki i zalewamy tężejącymi galaretkami rozpuszczonąymi wg przepisu na opakowaniu.

Porady

Do masy kubusiowej nie trzeba dawać galaretki ja osobiście nie kiedy daję do lepszego stężenia. Owoców można użyć oczywiście innych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Budyń Mleko Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować