Ciasto piernikowe z orzechami i masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto piernikowe: margarynę ucieramy z cukrem, w między czasie dodajemy po żółtku a na końcu pozostałe składniki. Na końcu ubijamy białka na sztywna pianę i dodajemy do surowego ciasta. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką aż składniki połączą się. Ciasto dzielimy na dwie części. pierwszą część przelewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy w 160 stopniach około 45 minut. To samo robimy z drugą częścią ciasta.
Ciasto waflowo- orzechowe: białka ubijamy w między czasie dodając cukier, żółtka oraz pozostałe składniki. Na końcu dodajemy orzechy oraz jeden pokruszony wafel.
Na dno formy kładziemy drugi wafel. W razie gdyby nie pasował trzeba go nożem dopasować do dna formy. Pieczemy w temp. 160 stopniach.
Masa: żółtka roztrzepujemy z mlekiem i cukrem, gotujemy, cały czas mieszając. Masło ucieramy , dodajemy przestudzoną masę żółtkową.
Przekładamy nią wystudzone części ciasta.
Komentarze