Kwitnący tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Mąkę przesiewam z proszkiem i sodą. Margarynę ucieram z cukrem dodając na przemian po 1 żółtku, po 1 łyżce oleju i po 2 łyżki mąki ze spulchniaczami.. Delikatnie łączę z pianą z białek.
Ciasto dzielę na cztery równe części. Do pierwszej dodaję kakao, do drugiej-mak, do trzeciej-kisiel, a do czwartej- mąkę ziemniaczaną.
2.Formę z kominkiem smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
Do formy wykładam na przemian po dwie łyżki każdego koloru, aż do wyczerpania ciasta.
3.Piekarnik nagrzewam do 200'C i wstawiam babkę na 45-50 min. Upieczoną wyjmuję z piekarnika i odstawiam na 30 min by przestygła, a następnie wyjmuję z formy i zostawiam do całkowitego wystudzenia.
Komentarze