Kwitnący tulipan

4.5 (150 ocen)

Znalezione w jakimś starym wydaniu w Poradnika Domowego.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 1/2 szklanki cukru
    6 jaj
    1 kostka margaryny
    6 łyżek oleju
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki maku
    2 opakowania kisielu wiśniowego
    2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Kisiele

Kwitnący tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kwitnący tulipan 1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Mąkę przesiewam z proszkiem i sodą. Margarynę ucieram z cukrem dodając na przemian po 1 żółtku, po 1 łyżce oleju i po 2 łyżki mąki ze spulchniaczami.. Delikatnie łączę z pianą z białek.
    Ciasto dzielę na cztery równe części. Do pierwszej dodaję kakao, do drugiej-mak, do trzeciej-kisiel, a do czwartej- mąkę ziemniaczaną.
  • Kwitnący tulipan 2. Formę z kominkiem smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
    Do formy wykładam na przemian po dwie łyżki każdego koloru, aż do wyczerpania ciasta.
  • Kwitnący tulipan 3. Piekarnik nagrzewam do 200'C i wstawiam babkę na 45-50 min. Upieczoną wyjmuję z piekarnika i odstawiam na 30 min by przestygła, a następnie wyjmuję z formy i zostawiam do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kisiel Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować