Kwaśnica pomidorowa

0 (0 ocen)

Pyszna sycąca zupa, która nie zawiera kapusty jak kwaśnica góralska.

Składniki:

  • 250 g cienkiej kiełbasy
    200 g szynki surowej
    2 łyżki oleju
    2 marchewki
    kawałek selera
    puszka pomidorów krojonych
    sok z kiszonych ogórków ok. pół szklanki
    sól
    pieprz
    papryka ostra
    majeranek
    listek laurowy
    ziele angielskie

Kwaśnica pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę myjemy, kroimy w kostkę i obsmażamy na rumiano na oleju.
    Kiełbasę obieramy z osłonek , kroimy w plastry, dodajemy do mięsa i chwilę smażymy.
    Do rondelka wlewamy 1,5 l wody,zagotowujemy , dodajemy mięso, listek,ziele, gotujemy 10 minut.
  • 2. Marchewkę i seler oczyszczamy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do zupy. Gotujemy aż mięso i warzywa będą miękkie. Dokładamy pomidory, chwilę gotujemy, a następnie zakwaszamy sokiem z ogórków wg własnego upodobania.Doprawiamy do smaku przyprawami, posypujemy majerankiem.

Porady

Jeśli ktoś lubi zupę można zabielić śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy