Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką

0 (0 ocen)

Wyśmienite połączenie smaków. Słodycz przełamana kwaśnym dodatkiem wiśni. Pianka z korzennymi przyprawami spaja wszystko w pyszną całość.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklnaki cukru
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    6 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki kakao

    Masa twarogowa:
    500 g twarogu półtłustego
    1/2 szklanki cukru
    125 g masła
    2 jajka
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)

    Pianka:
    6 białek
    5 łyżek cukru
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki goździków mielonych
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    600 g drylowanych wiśni (świeże, mrożone lub z kompotu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką 1. Składniki na ciasto, pomijając kakao, zagnieść jak na kruszonkę. 2/3 ciasta wysypać na blachę (42 x 24) wyścieloną papierem do pieczenia. Docisnąć, by uzyskać zwartą strukturę. Podpiec 10 min (180 st. C). Po wyjęciu z piekarnika wierzch wyłożyć wiśniami.
  • Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką 2. Składniki przeznaczone na masę twarogową utrzeć. Wyłożyć na wiśnie.
  • Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką 3. Pozostałą część ciasta (1/3 pozostała z całości jasnego ciasta) zagnieść z kakao podobnie, by uzyskać kruszonkę. 1/3 przygotowanego ciemnego ciasta wysypać na masę twarogową.
  • Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką 4. Na piankę białka (schłodzone - z lodówki) ubić ze szczyptą soli. Nadal ubijając, dodać resztę składników odpowiednio: cukier, cynamon, goździki, proszek budyniowy. Przygotowaną masą przekryć wierzch ciasta (tzn. 1/3 ciemnej masy - wysypana wcześniej).
  • Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką 5. Całość przekryć pozostałym ciemnym ciastem (2/3 z całości ciemnego ciasta).
  • Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką 6. Piec 50 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować