Kruszon z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy posiekane masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 części, do jednej części ciasta dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy, do chwili połączenia się składników.
2.Każdą porcję ciasta zawijamy osobno w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na co najmniej godzinę.
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w niedużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Dusimy na wolnym ogniu przez 10-15 minut, podlewając odrobiną wody. Dodajemy rodzynki, słodzimy do smaku. Odstawiamy do przestudzenia.
3.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 5 łyżek cukru.
Blachę do pieczenia (o wymiarach 33 na 23 cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą (ja użyłam blachy z nieprzywieralną powierzchnią, więc tę czynność pominęłam)
4.Porcję ciasta z dodatkiem kakao ścieramy na tarce o grubych oczkach i pokrywamy nim spód blachy. Następnie równomiernie posypujemy startą na grubych oczkach jedną porcją jasnego ciasta.
Wykładamy jabłka z rodzynkami, wyrównujemy powierzchnię.
5.Na jabłkach rozsmarowujemy pianę z białek i posypujemy ostatnią porcją ciasta startego na grubych oczkach.
Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie pozostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze na 10-15 minut.
6.Po przestudzeniu możemy posypać odrobiną cukru pudru.
Komentarze