Kruszon z jabłkami

4.5 (190 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z roztargnienia przygotowane na samych białkach; okazało się baaardzo smaczne :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 3 szklanki
    - masło: 30 dekagramów
    - proszek do pieczenia (płaska): 2 łyżki
    - cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżeczki
    - rodzynki: 7 dekagramów
    - jabłka: 1.5 kilograma
    - kakao gorzkie: 3 łyżeczki
    - sok z cytryny z 1/2: 1 sztuka
    - białka jaj: 4 sztuki
    - cukier do smaku: 1 sztuka
    - sól szczypta: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruszon z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy posiekane masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 części, do jednej części ciasta dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy, do chwili połączenia się składników.
  • 2. Każdą porcję ciasta zawijamy osobno w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na co najmniej godzinę.

    Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w niedużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Dusimy na wolnym ogniu przez 10-15 minut, podlewając odrobiną wody. Dodajemy rodzynki, słodzimy do smaku. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 3. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 5 łyżek cukru.

    Blachę do pieczenia (o wymiarach 33 na 23 cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą (ja użyłam blachy z nieprzywieralną powierzchnią, więc tę czynność pominęłam)
  • 4. Porcję ciasta z dodatkiem kakao ścieramy na tarce o grubych oczkach i pokrywamy nim spód blachy. Następnie równomiernie posypujemy startą na grubych oczkach jedną porcją jasnego ciasta.

    Wykładamy jabłka z rodzynkami, wyrównujemy powierzchnię.
  • 5. Na jabłkach rozsmarowujemy pianę z białek i posypujemy ostatnią porcją ciasta startego na grubych oczkach.

    Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie pozostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze na 10-15 minut.
  • ciacho 6. Po przestudzeniu możemy posypać odrobiną cukru pudru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować