Miła odmiana dla tradycyjnego krupniku z kaszą jeczmnienną, zdrowa i bezglutenowa wersja ulubionej zupy! Dodatek pieczarek dodaje zupie smaku i aromatu.
2 godz.
Składniki:
2 podudzia z kurczaka lub porcja skrzydełek
100g kaszy jaglanej
5-6 pieczarek
1 duża marchewka lud dwie małe
1 mała pietruszka
kawałek selera
łyżeczka masła
pól cebuli
listek laurowy
ziarenka pieprzu
ziarenka ziela angielskiego
gałązka lubczyku
gałązka selera/nac pietruszki
domowa wegeta
sól
pieprz
Krupnik z kaszą jaglaną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podudzia umyć, zalać około 2 litrami zimnej wody, zagotować i odszumować. Dodać pół cebuli w kawałku, gałązke lubczyku, gałązkę selera/nać pietruszki, listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz solidna łyżke domowej wegety. Bulion gotować na wolnym ogniu do miekkości miesa. Przelać przez sito.
2.Pieczarki oczyścić, pokroić i poddusić na maśle do odparowania płynu z patelni. Dodać do bulionu.
3.Ugotowane podudzia wyjąć na talarz, lekko przestudzić i odzielić mięso od kości. Drobno pokroić i dodać do bulionu.
4.Marchewke, pietruszke oraz selera obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodać do bulionu.
5.Kasze jaglaną przelać na sicie zimną wodą a nastepnie wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki. Dodać do bulionu, najlepiej razem z warzywami.
6.Krupnik doprawić solą i pieprzem, całość gotować około 15-20 min do ugotowania kaszy.
Komentarze