Krupnik z kaszą jaglaną i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Miła odmiana dla tradycyjnego krupniku z kaszą jeczmnienną, zdrowa i bezglutenowa wersja ulubionej zupy! Dodatek pieczarek dodaje zupie smaku i aromatu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 podudzia z kurczaka lub porcja skrzydełek
    100g kaszy jaglanej
    5-6 pieczarek
    1 duża marchewka lud dwie małe
    1 mała pietruszka
    kawałek selera
    łyżeczka masła
    pól cebuli
    listek laurowy
    ziarenka pieprzu
    ziarenka ziela angielskiego
    gałązka lubczyku
    gałązka selera/nac pietruszki
    domowa wegeta
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik z kaszą jaglaną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia umyć, zalać około 2 litrami zimnej wody, zagotować i odszumować. Dodać pół cebuli w kawałku, gałązke lubczyku, gałązkę selera/nać pietruszki, listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz solidna łyżke domowej wegety. Bulion gotować na wolnym ogniu do miekkości miesa. Przelać przez sito.
  • 2. Pieczarki oczyścić, pokroić i poddusić na maśle do odparowania płynu z patelni. Dodać do bulionu.
  • 3. Ugotowane podudzia wyjąć na talarz, lekko przestudzić i odzielić mięso od kości. Drobno pokroić i dodać do bulionu.
  • 4. Marchewke, pietruszke oraz selera obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodać do bulionu.
  • 5. Kasze jaglaną przelać na sicie zimną wodą a nastepnie wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki. Dodać do bulionu, najlepiej razem z warzywami.
  • 6. Krupnik doprawić solą i pieprzem, całość gotować około 15-20 min do ugotowania kaszy.
  • 7. Podawać goracą zupę posypaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować