Krupnik to niewątpliwie jedna z najbardziej znanych polskich zup - tuż po rosole i pomidorowej:)Krupnik fusion to nowatorski, wegetariański przepis mojej siostry. Zupa szybka, prosta, mało kaloryczna a zarazem sycąca.
40 min
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
3 łyżki oleju rzepakowego
100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej(1 woreczek)
1 kostka rosołowa z lubczykiem
1,2-1,5 l wody
Krupnik fusion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać olej wrzucić warzywa i dusić przez około 3 – 4 minuty, aż warzywa lekko się zrumienią. Dodać łyżkę masła i wsypać kaszę, ciągle mieszając prażyć jeszcze około 30 sekund. Następnie zalać zimną wodą, dodać 1 kostkę rosołową z lubczykiem i na małym ogniu gotować do miękkości warzyw i kaszy przez około 20 - 25 minut. W międzyczasie zupę przemieszać kilkakrotnie,aby kasza nie przywarła do garnka.
Komentarze