Krupnik na żeberkach z suszonymi grzybami

4.97 (183 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Krupnik z grzybami - jedna z ulubionych zup mojej rodziny

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 0,5kg. żeberek
    10dkg. kaszy jęczmiennej ( użyłam w woreczku )
    3-4 średniej wielkości ziemniaki
    1 marchewka
    1pietruszka ( korzeń )
    1 cebula
    liść laurowy
    ziele angielskie
    3 ząbki czosnku
    sól , pieprz , maggi w płynie - do smaku
    natka pietruszki
    kilka suszonych grzybów ( najlepiej prawdziwków )
Wystaw ocenę:

4.97 (183 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik na żeberkach z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka wymyć, włożyć do garnka , zalać wodą ( około 2,5 litra ) dać liść laurowy i ziele angielskie , gotować do momentu aż żeberka będą miękkie . Grzyby dobrze wypłukać i namoczyć . Między czasie osobno ugotować kaszę według przepisu na opakowaniu . Marchew , pietruszkę , ziemniaki , cebulę obrać , wypłukać , pokroić w kostkę . Grzyby odcisnąć , pokroić na mniejsze kawałki. Ugotowane żeberka wyciągnąć , obrać mięso . do wywaru wrzucić pokrojone warzywa i grzyby . Gotować do miękkości . Gdy warzywa będą miękkie dodać ugotowaną kaszę i mięso z żeberek , sól , pieprz , maggi , obrany i pokrojony czosnek , zagotować . Natkę pietruszki wymyć , drobno pokroić i posypać krupnik .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować