Kruchy torcik z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszaną z proszkiem siekamy z masłem , dodajemy żółtka utarte z 2-3 łyżkami cukru, następnie dodajemy aromat i śmietanę i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części, z czego 2 z nich rozwałkowujemy i wylepiamy spód i boki wysmarowanej kwadratowej blaszki. Na ciasto wykładamy połowę dżemu i posypujemy rodzynkami.Jedną część ciasta zagniatamy z kakao, zamrażamy i gdy będzie dostatecznie twarde ścieramy na tarce o dużych otworach i tak przygotowanym ciastem posypujemy ciasto z dżemem i rodzynkami. Na ciemne wiórki kakaowe wykładamy ubitą na sztywno z pozostałym cukrem pianę z białek. Trzecią część ciasta również zamrażamy, gdy będzie twarda ścieramy na dużych oczkach , tak aby wiórki wpadły do środka piany. Ciasto pieczemy w 160-170 stopniach około 30-35 minut .
Porady
Ciasto po upieczeniu polewamy lukrem lub roztopioną czekoladą
Komentarze