Kruchy torcik z powidłami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Proste i tanie ciasto

  • 2 godz.

Składniki:


  • 50 dag mąki
    25 dag masła
    4 jajka
    25 dag cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżka kakao
    4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    aromat arakowy
    słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
    10 dag rodzynek

Kruchy torcik z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaną z proszkiem siekamy z masłem , dodajemy żółtka utarte z 2-3 łyżkami cukru, następnie dodajemy aromat i śmietanę i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części, z czego 2 z nich rozwałkowujemy i wylepiamy spód i boki wysmarowanej kwadratowej blaszki. Na ciasto wykładamy połowę dżemu i posypujemy rodzynkami.Jedną część ciasta zagniatamy z kakao, zamrażamy i gdy będzie dostatecznie twarde ścieramy na tarce o dużych otworach i tak przygotowanym ciastem posypujemy ciasto z dżemem i rodzynkami. Na ciemne wiórki kakaowe wykładamy ubitą na sztywno z pozostałym cukrem pianę z białek. Trzecią część ciasta również zamrażamy, gdy będzie twarda ścieramy na dużych oczkach , tak aby wiórki wpadły do środka piany. Ciasto pieczemy w 160-170 stopniach około 30-35 minut .

Porady

Ciasto po upieczeniu polewamy lukrem lub roztopioną czekoladą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy