Masa: 500g sera z wiaderka
6 łyżek cukru
8 łyżek mleka
8 łyżek mleka w proszku
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki żelatyny aromat cytrynowy sok i skórka otarta z jednej cytryny
Kruchy przekładaniec z pianką makowo truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Mąkę wymieszać z proszkiem kawą i kakao przesiać na stolnicę i posiekać razem z margaryną i cukrem. Następnie dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec każdy placek osobno w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Pianka truskawkowa:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Wsypać galaretkę, kisiel oraz mak – wymieszać łyżką. Upiec.
3.Masa:
Żelatynę i galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody. Ser utrzeć z cukrem i mlekiem. Następnie dodać mleko w proszku, aromat, sok i skórkę z cytryny na koncu rozpuszczoną żelatynę z galaretką. Wstawić na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia.
4.Przełożenie
Ciasto kruche – masa serowa – pianka truskawkowa – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa- ciasto kruche - polewa
Komentarze