Kruchy przekładaniec z pianką makowo truskawkową

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To ciasto posmakuje każdemu

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    4 szkl mąki tortowej
    1 margaryna Palma
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki miodu
    1 szkl cukru
    2 łyżki kakao 1 łyżka kawy
    5 żółtek

    Pianka truskawkowa: 5 białek
    2 łyżki cukru
    1 galaretka truskawkowa
    2 kisiele truskawkowe bez cukru
    1 szkl maku

    Masa: 500g sera z wiaderka
    6 łyżek cukru
    8 łyżek mleka
    8 łyżek mleka w proszku
    1 galaretka cytrynowa
    2 łyżki żelatyny aromat cytrynowy sok i skórka otarta z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruchy przekładaniec z pianką makowo truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Mąkę wymieszać z proszkiem kawą i kakao przesiać na stolnicę i posiekać razem z margaryną i cukrem. Następnie dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec każdy placek osobno w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Pianka truskawkowa:
    Białka ubić na sztywno z cukrem. Wsypać galaretkę, kisiel oraz mak – wymieszać łyżką. Upiec.
  • 3. Masa:
    Żelatynę i galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody. Ser utrzeć z cukrem i mlekiem. Następnie dodać mleko w proszku, aromat, sok i skórkę z cytryny na koncu rozpuszczoną żelatynę z galaretką. Wstawić na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia.
  • 4. Przełożenie
    Ciasto kruche – masa serowa – pianka truskawkowa – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa- ciasto kruche - polewa

Porady

Blaszka o wymiarach: 25x25cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować