Kruchy placek z bezą i orzechami

4.48 (166 ocen)

  • 1 godz. 55 min

Ciasto jest wyśmienite.

  • 1 godz. 55 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki
    kubek masła roślinnego
    3/4 szklanki cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    5 żółtek
    Placek z piany:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    15 dag. orzechów włoskich
    oraz
    gotowa masa karpatkowa
    dżem z czarnych porzeczek
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruchy placek z bezą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i rozwałkować, położyć na blachy i każdą piec w 175 stopniach przez 35-40 minut.
  • 2. Placek z piany:
    Ubić pianę z cukrem. Wylać na blachę i posypać orzechami. Piec 35 minut w 175 stopniach.
  • 3. Masę karpatkową przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    pierwszy placek kruchy- połowa dżemu- połowa masy- drugi placek- połowa dżemu- połowa masy- placek bezowy.

Porady

Zamiast masy karpatkowej można przygotować masę budyniową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować