Kruchy śmietanowiec z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smakowite połączenie śmietany,budyniu oraz truskawek.

  • 30 min

Składniki:

  • Foremka:25/35
    Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    6 żółtek
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    250 g margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa śmietanowa
    6 białek
    400 g kwaśnej śmietany 18%
    3 budynie śmietankowe(po 40 g bez cukru)
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    1 szklanka cukru
    Dodatkowo
    300 g truskawek
    2 galaretki jagodowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruchy śmietanowiec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Z podanych składników zagnieść ciasto.
    3/4 ciasta wylepić blaszkę,resztę odłożyć na bok.
    Masa śmietanowa
    Białka ubić na sztywno,dodać cukier i dalej ubijać,aż cukier się rozpuści,dodać śmietanę wsypać budyń i jeszcze przez chwilę ubijać,dodać pokrojone truskawki,wymieszać.
    Masę wylać na wyłożoną ciastem blaszkę,na wierzch pokruszyć pozostałe
    ciasto.
    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez około 50 minut.Po upieczeniu przestudzić.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 500 ml przegotowanej,gorącej wody,odstawić do stężenia.Stężoną galaretkę wyłożyć na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować