Kruchy jabłecznik z orzechami w karmelu

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz.

Połączenie orzechów w słodkim karmelu z kwaskowatymi jabłkami

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    - 500g mąki
    - 300g masła
    - 150g cukru
    - 2 żółtka + 1 jajko
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki śmietany

    Masa orzechowa:
    - 250g orzechów włoskich
    - 100g masła
    - 100g cukru
    - 2 łyżki miodu

    Jabłka:
    - 2kg jabłek
    - 0,5 szklanki cukru
    - 0,5 szklanki rodzynek
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruchy jabłecznik z orzechami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść, następnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30min. Ciasto podzielić na trzy równe części. Upiec dwa placki - 20min w temp. 180°C. Trzeci placek upiec z masą orzechową.
  • 2. Masa orzechowa:
    Masło, cukier i miód zagotować. Dodać posiekane orzechy i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Masę wyłożyć na trzeci placek i piec 25min w temp. 180°C.
  • 3. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać je w garnku z cukrem, mąką i rodzynkami. Smażyć bez przykrycia do miękkości. Gorącą masą jabłkową przekładać placki: placek - masa jabłkowa - placek - masa jabłkowa - placek z orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować