Kruche ciasto ze śliwkami

4.99 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Klasyczne ciasto kruche z kruszonką i owocami - w tym przypadku z sezonowymi śliwkami węgierkami :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2,5 szklanki maki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    2 żółtka
    250 g margaryny
    1/2 kg śliwek węgierek
    Kruszonka:
    1 żółtko
    1,5 szklanki mąki
    100 g masła
    1 cukier wanilinowy
    1/4 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.99 (144 ocen)

Kruche ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta kruchego zagnieść szybko (ja to robię w mikserze) i rozłożyć rękami na blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na cieście skórką do dołu. Składniki kruszonki zagnieść i pokruszyć na rozłożonych śliwkach. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni ok. 40-50 min do uzyskania złotego koloru. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować