Kruche z rabarbarem i marcepanem, z bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąkę dodać cukier, masło oraz żółtka i szybko zagnieć ciasto. Ja ugniatałam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem. Uformować z niego kulę i odłóż do lodówki na godzinę do wychłodzenia. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkuj i umieść na tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem, silikonowej nie trzeba smarować tłuszczem), formując brzegi o wysokości około 1,5 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C na 12-15 minut. Pozostałe 1/4 ciasta włóż do zamrażarki.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Posyp cukrem, nalej odrobinę wody. Przełóż do rondelka i duś na małym ogniu tak długo, aż część płynu odparuje i zaczną gęstnieć. W tym czasie marcepan zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier puder nie przerywając ubijania.
Na podpieczony spód posypany bułką tartą, przelać masę rabarbarową i marcepan, następnie na niej rozprowadzić ubite białka i na koniec zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto kruche wyjęte z zamrażarki.
Komentarze