Kruche z jabłkami i rodzynkami

0 (0 ocen)

Smaczne ciasto z jabłkami.

Składniki:


  • 0,5 kost margaryna,
    2 szt żółtka,
    1/4 szkl cukier,
    1,5 szkl mąka pszenna,
    1 łyżeczka proszek do pieczenia,
    0,5 kg jabłka,
    10 dkg rodzynki,
    1 łyżeczka cynamon,
    3-4 łyżki cukier,
    3 szt białka,
    0,5 szkl cukier,
    do posypania migdały płatki

Kruche z jabłkami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć dodać żółtka , cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Zagnieść jednolite ciasto. Tortownicę wysmarować i wysypać mąką .Wyłożyć ciasto i nakłuć widelcem. Jabłka obrać z skórki i zetrzeć na tarce. Wymieszać z cynamonem,cukrem,rodzynkami i wyłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywno z cukrem wyłożyć na jabłka . Na górze końcu posypać płatkami migdałowymi.Piec w 160 st około 30 min. Tortownica 28 cm.

Komentarze

Podobne przepisy