Wygląd może niezbyt okazały ale smakiem bardzo nadrabia:))
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej typ 450
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g płatków migdałowych
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
50 g cukru pudru
105 g masła
2 jajka rozm. M
Nadzienie:
4 łyżki cappuccino
3 łyżki gorącej wody
2 jajka rozm. M
50 g cukru
120 śmietany 30%
50 g białego sera
ok. 400 g śliwek
Kruche z delikatną masą serową i śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Płatki zmiksować w blenderze. Do miski przesiać do mąkę. Dodać proszek do pieczenia, zmielone płatki migdałowe.
2.Wsypać cukier oraz dodać aromat migdałowy. Dodać zimne masło, pokrojone w kostkę. Rozetrzeć z suchymi składnikami.
3. Dodać jajka i szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
4. Masa serowa: Cappuccino przełożyć do szklanki i dobrze rozpuścić w 3 łyżkach wody, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę.
5.Cały czas ucierając dodać cappuccino i biały ser.
6.W osobnej misce ubić śmietanę. Następnie stopniowo i delikatnie dodać ją do masy serowo-jajecznej.
7.Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 200 st. Ciasto rozwałkować na okrąg większy niż foremka. Na wałku przenieść ciasto i ułożyć na formie. Uformować wysoki brzeg.
8. Na ciasto wylać masę serową. Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół i pozbawić pestek. Ułożyć na masie skórką do góry.
9.Piec około 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i jeszcze przez 5 minut zostawić ciasto. Następnie otworzyć drzwiczki i zostawić na jakiś kwadrans. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po wyjęciu z formy i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze