Kruche z czekoladową pianką i malinami

5 (172 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ciasto bardzo kruche, rozpływające się w ustach, pachnące malinami i czekoladą

Składniki:

  • 2 1/2 szkl mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1 margaryna Kasia
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek
    szczypta soli

    Pianka:
    5 białek
    1 szkl cukru
    2 budynie czekoladowe
    1 łyżka czekolady w proszku
    1/2 szkl oleju
    szczypta soli

    400 g malin

    Blacha 24x36
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Kruche z czekoladową pianką i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Suche składniki ciasta połączyć i wymieszać, rozetrzeć z margaryną, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części 2/3 i 1/3. Zawinąć w folię i na godzinę włożyć do zamrażarki.
  • Starte ciasto 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na tartce większą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut. Po podpieczeniu lekko schłodzić.
  • Z malinami 3. Białka ubić z solą na sztywno dodając partiami cukier. Wsypać budyń i czekoladę. Cienkim strumieniem wlewać olej miksując na małych obrotach. Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto i ułożyć maliny.
  • Gotowe do pieczenia 4. Resztę ciasta zetrzeć i równomiernie rozłożyć na malinach. Wstawić do piekarnika na 35 minut temp 180*C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub czekoladą w proszku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPISEM DNIA 23.08.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=92

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować