Ciasto kruche:
350 g mąki pszennej
200 g kaszy mannej
175 g margaryny
2/3 szklanki naparu z czarnej herbaty (z 5 torebek)
250 g cukru
2 jajka
1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru (na 1/2 L wody)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch z cukinią:
2 młode cukinie (łącznie 700 g)
125 g margaryny
8 łyżek cukru
5 łyżek syropu wiśniowego
15 łyżek bułki tartej
1 opakowanie budyniu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
Kruche z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę na ciasto rozpuścić, dodać herbatę, cukier, proszek do pieczenia i kisiel. Wymieszać. Następnie wbić jajka - dokładnie połączyć. Do masy wsypać kaszę manną - ponownie wymieszać. Na samym końcu dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto - przełożyć do blachy (24 x 39) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 min (180 - 200 st. C).
2.Cukinie pokroić w kosteczkę, dodać margarynę, cukier i syrop - dusić pod przykryciem 20 min. Wystudzić. Następnie dodać bułkę tartą i budyń - dokładnie wymieszać.
3.Na podpieczony spód wyłożyć masę z cukinii - piec jeszcze 25 min.
Komentarze