Kruche z cukinią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Sezon na cukinię w pełni :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    350 g mąki pszennej
    200 g kaszy mannej
    175 g margaryny
    2/3 szklanki naparu z czarnej herbaty (z 5 torebek)
    250 g cukru
    2 jajka
    1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru (na 1/2 L wody)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Wierzch z cukinią:
    2 młode cukinie (łącznie 700 g)
    125 g margaryny
    8 łyżek cukru
    5 łyżek syropu wiśniowego
    15 łyżek bułki tartej
    1 opakowanie budyniu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru (na 1/2 L mleka)

    Dodatkowo:
    20 g cukru cynamonowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Desery Syropy Herbaty

Kruche z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche z cukinią 1. Margarynę na ciasto rozpuścić, dodać herbatę, cukier, proszek do pieczenia i kisiel. Wymieszać. Następnie wbić jajka - dokładnie połączyć. Do masy wsypać kaszę manną - ponownie wymieszać. Na samym końcu dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto - przełożyć do blachy (24 x 39) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 min (180 - 200 st. C).
  • Kruche z cukinią 2. Cukinie pokroić w kosteczkę, dodać margarynę, cukier i syrop - dusić pod przykryciem 20 min. Wystudzić. Następnie dodać bułkę tartą i budyń - dokładnie wymieszać.
  • Kruche z cukinią 3. Na podpieczony spód wyłożyć masę z cukinii - piec jeszcze 25 min.
  • Kruche z cukinią 4. Upieczone ciasto (jeszcze ciepłe) posypać cukrem cynamonowym.
  • Kruche z cukinią 5. .....
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować