Kruche talarki korzenne z żurawiną

0 (0 ocen)

Cudownie kruche ciasteczka pachnące korzennymi przyprawami, doskonałe co nieco do filiżanki jesiennej herbaty

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej typ 650 + do podsypania przy wałkowaniu
    10 dag cukru pudru
    opakowanie 20 g przyprawy do ciasteczek korzennych
    20 dag zimnego masła
    2 żółtka
    10 dag suszonej żurawiny

Kruche talarki korzenne z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiałam mąkę, dodałam cukier puder i przyprawę do ciasteczek, wymieszałam.
    Masło dokładnie posiekałam z sypkimi składnikami. Dodałam oddzielone od białek żółtka (białka zamroziłam na kiedy indziej) i szybko zagniotłam gładkie ciasto. Jeśli nie chce się zagnieść, można dodać odrobinkę zimnej wody.
  • 2. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki.
  • 3. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na oprószonej mąką stolnicy. Połowę placka posypałam żurawiną, przykryłam drugą połową i ponownie przewałkowałam na grubość 5-7 mm.
  • 4. Szklanką wykroiłam okrągłe ciasteczka i ułożyłam je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
    Piekłam 15-18 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem, uważając żeby się za mocno nie spiekły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy