Cudownie kruche ciasteczka pachnące korzennymi przyprawami, doskonałe co nieco do filiżanki jesiennej herbaty
Składniki:
30 dag mąki pszennej typ 650 + do podsypania przy wałkowaniu
10 dag cukru pudru
opakowanie 20 g przyprawy do ciasteczek korzennych
20 dag zimnego masła
2 żółtka
10 dag suszonej żurawiny
Kruche talarki korzenne z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiałam mąkę, dodałam cukier puder i przyprawę do ciasteczek, wymieszałam.
Masło dokładnie posiekałam z sypkimi składnikami. Dodałam oddzielone od białek żółtka (białka zamroziłam na kiedy indziej) i szybko zagniotłam gładkie ciasto. Jeśli nie chce się zagnieść, można dodać odrobinkę zimnej wody.
2.Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki.
3.Schłodzone ciasto rozwałkowałam na oprószonej mąką stolnicy. Połowę placka posypałam żurawiną, przykryłam drugą połową i ponownie przewałkowałam na grubość 5-7 mm.
4.Szklanką wykroiłam okrągłe ciasteczka i ułożyłam je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piekłam 15-18 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem, uważając żeby się za mocno nie spiekły.
Komentarze