Kruche wytrawne babeczki z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przygotowania kruchych spodów przesiać mąkę do miski w wrzucić do niej zimne masło czosnkowe sól i żółtko. Masło posiekać za pomocą noża lub szpatułki. Następnie zagnieść ciasto w gładką kulę. Jeśli będzie nadal za kruche dodać do niego łyżkę wody, lub więcej jeśli będzie taka potrzeba. Ciasto owinąć w folię i wstawić przynajmniej na 30 min do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180'C. Ze schłodzonego ciasta odrywać kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć i wyłożyć nimi foremki do babeczek. Każdą babeczkę nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 15 minut, lub dopóki się zarumienią.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut do ostygnięcia jeszcze w foremkach. Gdy lekko przestygną delikatnie wyjąć każdą babeczkę przechylając foremkę do góry dnem i w razie potrzeby opukując naokoło. Babeczki ułożyć na talerzach, najlepiej w kolorowych papilotkach.
2.Nadzienie przygotowujemy w następujący sposób. Pomidora parzymy we wrzątku i obieramy z niego skórę. Usuwamy z niego pestki i kroimy w drobną kostkę. Także ogórek, oliwki, cebulę i zółty ser kroimy na kawałki podobnej wielkości. Wędzonego łososia rozdrabniamy rękoma. Łączymy wszystkie składniki w sałatkę doprawiając ja do smaku octem, oliwą, solą i pieprzem.
3.Aby przygotować krem czosnkowy ucieramy razem przy pomocy miksera lub kuli do ucierania ciasta. Gdy uzyskamy wystarczająco kremową konsystencję możemy ewentualnie doprawić szczyptą soli.
4.Przygotowanie babeczek: każdy ze spodów wykładamy małym kawałkiem karbowanej sałaty. Następnie nakładamy do środka około 1 łyżkę sałatki- nadzienia. Na wierzchu robimy rozetkę z kremu czosnkowego i ozdabiamy malutką gałązką oregano.
Smacznego
Komentarze