Kruche wianuszki bez jajek

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kruchutkie i maślane!

  • 40 min

Składniki:

  • 4 szklanki m mąki
    1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
    0,5 szklanki cukru pudru
    30g świeżych drożdży
    250g masła
    Cukier waniliowy
    Mak do posypania ciasteczek
    Ok. 3 łyżek roztopionego masła do posmarowania

Kruche wianuszki bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder przesiać, posiekać razem z masłem i śmietaną roztartą z drożdżami i cukrem waniliowym. Zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta tworzyć wałeczki o grubości ołówka i długości ok. 15 cm. Każdy złożyć na pól i zwijać spiralnie ze sobą oba paski. Końce zlepić ze sobą formułując wianuszek. Wierzch posmarować masłem i posypać makiem. Piec do zrumienienia ciastek przez ok. 20 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy