Świetna przystawka o niecodziennym smaku. Oliwki, orzechy oraz parmezan świetnie się komponują. Robi się to danie nadspodziewanie szybko. Jest efektowne i efektywne. Porcja wystarcza na 5-6 osób.
Kruche roladki z orzechami, oliwkami i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z solą (pół łyżeczki) i posiekać z masłem, aż powstanie nam coś w rodzaju mokrego piasku. Dodać śmietanę oraz żółtko. Wyrobić masę, aż powstanie nam zwarte ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
2.Prażymy orzechy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez mniej więcej 10 minut. Nie możemy ich przypalić, bo będą gorzkie.
3.Robimy nadzienie. Mielimy orzechy na proszek. W blenderze umieszczamy oliwki, orzechy, musztardę, czosnek, sok z cytryny, pieprz oraz dżem. Miksujemy na gładką masę. Próbujemy. Ewentualnie doprawiamy.
4.Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy je na prostokąt 30X20cm. Smarujemy ciasto masą i posypujemy parmezanem. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Wstawiamy roladę na 5 minut do lodówki. Następnie wyciągamy ciasto i kroimy je na plasterki grubości mniej więcej 1,5 centymetra. Smarujemy roladki jajkiem i posypujemy kolorowym mielonym pieprzem. Pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut. Podajemy ciepłe.
Komentarze