Kruche rogaliki z różą

4.48 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Szybki i prosty przepis na wyjątkowo kruche rogaliki z nadzieniem różanym. Na jednym rogaliku się nie skończy!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru pudru
    opakowanie cukru waniliowego (można pominąć)
    1 kostka zimnego masła
    2 żółtka
    1 dużą łyżkę gęstej śmietany 18%
    szczyptę soli
    białko do posmarowania rogalików
    marmoladę różaną (lub inną ulubioną)
Wystaw ocenę:

4.48 (181 ocen)

Kruche rogaliki z różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę i cukier puder. Dodajemy cukier waniliowy, pokrojone w mniejsze kawałki zimne masło, śmietanę, żółtka oraz sól. Szybko zagniatamy ciasto.
  • 2. Ciasto przechowujemy w lodówce przez co najmniej godzinę.
  • image-1wslwty 3. Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i wycinamy z niego duże koło (im większe koło, tym większe rogaliki).
  • image-0fjuvke 4. Koło dzielimy nożem na 8 części - trójkątów. Na każdy trójkąt układamy po łyżeczce marmolady i zawijamy od szerszego końca do środka.
  • 5. Rogaliki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy w 190ºC przez 15-20 minut do zezłocenia. Posypujemy cukrem pudrem, oblewamy lukrem lub wcinamy bez dodatków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować