Kruche rogaliki z powidłami

4.83 (166 ocen)

Pyszne, kruchutkie rogaliki sprawdzą się na słodki deser. Proponuje zrobić od razu podwójną porcję bo znikają jeszcze ciepłe :)

Składniki:

  • 2 1/4 szkl mąki
    kostka masła
    1/3 szkl cukru pudru
    1 łyżka gęstej śmietany
    2 żółtka

    powidła śliwkowe
    jajko do posmarowania rogalików

    Lukier:
    1/2 szkl cukru pudru
    kilka kropel soku z cytryny
    1-2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.83 (166 ocen)

Kruche rogaliki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z ciasta wyciąć trójkąty 1. Ciasto: Mąkę, cukier puder i zimne masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie podzielić na 4 części i każdą z nich cienko rozwałkować. Od dużego talerza wyciąć w cieście okrąg. Podzielić go na 8 trójkątów. Z szerszej strony nakładać odrobinę powideł, zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem.

    Piec ok 15-20 minut w temp. 180 stopni do zarumienienia. Ostudzić.
  • 2. Lukier: wszystkie składniki utrzeć na gęsty lukier, którym polać rogaliki. Odstawić do zastygnięcia lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować