Kruche rogaliki z makiem... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak dzień wcześniej zalać wrzącą wodą, do wchłonięcia, na drugi dzień ewentualny nadmiar wody odcedzić, a mak zmielić dwukrotnie przez maszynkę.
2.Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ( tutaj pierwsza grupa składników), owinąć folią spożywczą włożyć do lodówki na 2 godziny.
3.Wszystkie składniki na masę makową dobrze wymieszać - druga grupa składników.
4.Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować ( posypując mąką) na grubość około 2 mm. Za pomocą dużego talerza wyciąć z ciasta koło. Podzielić jak na pizzę, na 8 trójkątów, na każdym nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi uformować rogaliki. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta.
5.Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 190*C, na złoty kolor. Po wystudzeniu polukrować
6.Lukier - przepis z książki umieszczony zaraz pod opisem wykonania rogalików:
jedną szklankę cukru pudru rozetrzeć z 2-3 łyżkami wrzącej wody ( jeśli lukier jest zbyt rzadki dosypać więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - dolać wody.
7.Autorka iż z tej ilości ciasta i nadzienia wyszło jej 45 rogalików - u mnie troszkę mniej, możliwe że robiłam większe;)
8.* Przepis opisałam dokładnie jak w książce, aby przybliżyć Wam styl pisania i podawania przepisów przez autorkę książki.
Komentarze