Kruche rogaliki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń: żółtka dokładnie wymieszać rózgą z cukrem i obiema mąkami. Mleko doprowadzić do wrzenia, gorące wlewać cieniutkim strumieniem do żółtek, szybko mieszać aby nie powstały grudki. Wstawić ponownie na gaz i cały czas mieszając podgrzewać ok 2 min. do zgęstnienia. Przykryć folia i wystudzić.
Ciasto: Obie mąki, cukier i margarynę dokładnie posiekać. Dodać jajka i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę kwaśnej śmietany lub podsypać mąką. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą cienko rozwałkować na okrąg (aby rogaliki były równe odcinam sobie koło od dużego talerza). Każde koło podzielić na 8 części. Z szerszej strony kłaść łyżeczkę budyniu, zwijać rogaliki. końce zlepić aby budyń nie wypłynął podczas pieczenia.
Rogaliki piec ok 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Porady
Ciasto i budyń można przygotować sobie dzień wcześniej.
Komentarze