Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce - przez około 1 godzinę.
(Można też zostawić na całą nic.)
2.Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować - na kształt okręgu.
(Ja je normalnie rozwałkowywałam i za pomocą miski o średnicy około 18,5 cm wykrawałam koła.)
3.Każdy okręg podzielić (nożem) na około 6 trójkącików.
Na brzegu (szerszym) każdego kawałka ułożyć odrobinę powideł.
Całość delikatnie zwinąć i uformować niewielki rogalik.
4.Wszystkie rogaliki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem.
5.Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach.
6.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
(Przeważnie umieszczam rogaliki w misce z cukrem, zamykam pokrywkę i delikatnie potrzącham. Wtedy puder rozprowadza się równomiernie.)
Porady
Możecie użyć dowolnego nadzienia i udekorować lukrem, czekoladą lub tak jak ja - cukrem pudrem.
Komentarze