Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami

4.5 (149 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Rogaliki są pyszne, takie delikatne i bardzo proste w przygotowaniu. Robi się je naprawę szybko!

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • (około 30 małych rogalików)
    250g mąki pszennej
    75 ml śmietany 18%
    75g masła
    1 jajko
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka cukru
    Nadzienie:
    powidła węgierkowe
    Dodatkowo:
    1 jajko do posmarowania
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1pf98dm 1. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce - przez około 1 godzinę.
    (Można też zostawić na całą nic.)
  • image-0igbdot 2. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować - na kształt okręgu.
    (Ja je normalnie rozwałkowywałam i za pomocą miski o średnicy około 18,5 cm wykrawałam koła.)
  • image-1k2nusn 3. Każdy okręg podzielić (nożem) na około 6 trójkącików.
    Na brzegu (szerszym) każdego kawałka ułożyć odrobinę powideł.
    Całość delikatnie zwinąć i uformować niewielki rogalik.
  • image-1agvt0f 4. Wszystkie rogaliki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • image-29j7bmu 5. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach.
  • image-162jd32 6. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
    (Przeważnie umieszczam rogaliki w misce z cukrem, zamykam pokrywkę i delikatnie potrzącham. Wtedy puder rozprowadza się równomiernie.)

Porady

Możecie użyć dowolnego nadzienia i udekorować lukrem, czekoladą lub tak jak ja - cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować