Kruche rogaliki nadziewane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy budyń: 1,5 szklanki mleka gotujemy z dodatkiem 3 łyżek cukru oraz łyżeczką masła.W między czasie w 250 ml mleka rozrabiamy budyń i dolewamy do gotującego się mleka.Energicznie mieszamy.Odstawiamy do ostudzenia.
2.Z 1 kg mąki, 4 jaj, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, 4 łyżeczek śmietany.margaryny kasi oraz cukru i soli zagniatamy ciasto i odstawiamy na 20 minut do lodówki.
3.Wałkujemy na koło i dzielimy na trójkąty.
4.Każdy trójkąt w najszerszym miejscu ozdabiamy łyżeczką budyniu i 3-4 rodzynek lub łyżeczką gęstego dżemu jabłkowego.
5.Zwijamy tworząc rogaliki.Kładziemy na posmarowaną blachę.Pieczemy 30-40 minut
Porady
1.Jeśli zależy nam aby rogale były złociste warto jeszcze surowe posmarować po wierzchu roztrzepanym białkiem
2. Zamiast dżemu polecam dodać marmoladę
Komentarze