Kruche rogaliki nadziewane

4.49 (193 ocen)

  • 40 min

najprostsze rogaliki prawie jak z piekarni:-)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    4 jaja
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżeczki śmietany
    pół szklanki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 margaryna Kasia
    do nadziewania; budyń, rodzynki, dżem jabłkowy
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche rogaliki nadziewane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowany budyń 1. Gotujemy budyń: 1,5 szklanki mleka gotujemy z dodatkiem 3 łyżek cukru oraz łyżeczką masła.W między czasie w 250 ml mleka rozrabiamy budyń i dolewamy do gotującego się mleka.Energicznie mieszamy.Odstawiamy do ostudzenia.
  • schłodzone ciasto 2. Z 1 kg mąki, 4 jaj, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, 4 łyżeczek śmietany.margaryny kasi oraz cukru i soli zagniatamy ciasto i odstawiamy na 20 minut do lodówki.
  • pokrojone ciasto na rogaliki 3. Wałkujemy na koło i dzielimy na trójkąty.
  • trójkąt ciasta z budyniem i rodzynkami 4. Każdy trójkąt w najszerszym miejscu ozdabiamy łyżeczką budyniu i 3-4 rodzynek lub łyżeczką gęstego dżemu jabłkowego.
  • zwinięte rogaliki 5. Zwijamy tworząc rogaliki.Kładziemy na posmarowaną blachę.Pieczemy 30-40 minut

Porady

1.Jeśli zależy nam aby rogale były złociste warto jeszcze surowe posmarować po wierzchu roztrzepanym białkiem 2. Zamiast dżemu polecam dodać marmoladę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować