Kruche rogaliki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Często je robię gdyż dzieci je uwielbiają

  • 60 min

Składniki:

  • -500g mąki -2 jajka -250g schłodzonego masła -szczypta soli -50g drożdży -2 łyżki kwaśnej śmietany -3 łyżki cukru -gęsta konfitura -cukier puder do posypania

Kruche rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Uwielbiam spędzać urlop nad morzem 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę siekamy z zimnym masłem, Robimy kopczyk i dołek, do dołka wbijamy jajka. Dodajemy sól, drożdże i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuwujemy ciasto na grubość 3-4 mm i wycinamy koło o średnicy 22 centymetrów. Nożem wycinamy 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy troszeczkę gęstej konfitury i zwijamy ku najmniejszemu kątowi. Pieczemy około 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Konfiturę możemy zastąpić marmoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy