Kruche różyczki z powidłami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Możecie je serwować na co dzień i od święta, z pewnością są to najdelikatniejsze ciasteczka jakie zrobiłam. Urzekają kształtem, są kruche i bardzo smaczne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • Składniki:

    65 dag mąki pszennej
    35 dag margaryny
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    4 łyżki cukru pudru
    7 żółtek
    powidła śliwkowe, dżem lub marmolada

Kruche różyczki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Cienko wałkujemy, wycinamy kółeczka. Łączymy pięć kółek ze sobą, brzegi smarujemy białkiem, aby lepiej się zlepiły.

    2. Przez środek rzędu kółek smarujemy powidłami i zwijamy w rulon, następnie ostrym nożem przecinamy w połowie zawijasa i powstają nam dwie różyczki.

    3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, ciasteczka układamy w foremkach wyłożonych papierem do pieczenia, czas pieczenia 20-25 minut. Gotowe różyczki można oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy