Kruche różyczki

4.5 (172 ocen)

  • 20 min

Przepis znalazłam na internecie. Wbrew pozorom bardzo łatwy w wykonaniu, a efekt niesamowity.

  • 20 min

Składniki:

  • 200 g zimnego masła,
    2,5 szklanki mąki (ja użyłam pszennej),
    3/4 szklanki cukru pudru,
    3 żółtka,
    szczypta soli
    marmolada
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z solą posiekać z masłem. Dodać cukier puder oraz żółtka i jeszcze raz wszystko posiekać. Szybko zagnieść ciasto i uformować kulę (jeżeli nie będzie się sklejać, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny.
  • Kruche różyczki 2. Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko. Wykrawać krążki jednakowej wielkości (ja użyłam do tego większego kieliszka). Po cztery krążki układać tak, aby zachodziły na siebie mniej więcej w połowie( końcówki posmarować białkiem, żeby się nie odkleiły), nałożyć 2 paski marmolady, po czym całość zwinąć w rulon ( od lewej do prawej). Rulon przekroić w połowie, uzyskując w ten sposób dwie różyczki.
  • Kruche różyczki 3. Każdej różyczce rozchylić lekko płatki i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15-20 minut, aż różyczki zarumienią się na brzegach.
  • Kruche różyczki 4. Upieczone ciastka możemy posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować