Kruche pierogi z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę moczymy przez noc, odcedzamy. Zalewamy szklanką zimnej wody i solimy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, od czasu
do czasu mieszając. Odcedzamy i studzimy.
2.Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę smażymy na oleju. Dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Miksujemy z soczewicą.
Wbijamy jajko i mieszamy z bułką. Doprawiamy.
3.Ciasto: mąki siekamy z zimnym masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut. Rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na środek nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi. Wierzch lekko nacinamy no żem w trzech miejscach.
Układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy do zrumienienia w 180 °C.
Komentarze