Kruche pierogi z soczewicą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tę bezmięsną przystawkę podaję do lekkich zup lub kremów.

Składniki:

  • Ciasto:
    12 dag masła
    15 dag mąki pszennej
    5 dag mąki pszennej razowej
    jajko
    żółtko
    1/2 łyżeczki soli
    po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej

    Farsz:
    posiekana cebula
    1/2 szkl. zielonej soczewicy
    8 dag pieczarek
    jajko
    sól, pieprz
    1,5 łyżki bułki tartej
    1/2 łyżeczki vegety
    ostra mielona papryka
    1,5 łyżki oleju

    Oraz: tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Kruche pierogi z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę moczymy przez noc, odcedzamy. Zalewamy szklanką zimnej wody i solimy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, od czasu
    do czasu mieszając. Odcedzamy i studzimy.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę smażymy na oleju. Dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Miksujemy z soczewicą.
    Wbijamy jajko i mieszamy z bułką. Doprawiamy.
  • 3. Ciasto: mąki siekamy z zimnym masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut. Rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na środek nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi. Wierzch lekko nacinamy no żem w trzech miejscach.
    Układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy do zrumienienia w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Soczewica

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pierogi z soczewicą czerwoną

To może cię zainteresować